Délegyháza

Önkormányzat

Szociális rendelet 3/2010 módosítása

DÉLEGYHÁZA  KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Képviselő-testületének

3/2010 (I.19.) rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

szóló 20/2009. (VIII.19.) rendelet módosításáról

 


Délegyháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 20/2009. (VIII.19) számú rendeletét (a továbbiakban: R.) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Sztv.) 10.§ (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37/B. § (1) bekezdés d) pontjában, 38. § (1) bekezdés c) pontjában és (9) bekezdésében, 43/B. § (1) és (3) bekezdésében, 45. § (2) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint módosítja:

 

 

1.§

 

R. bevezető rendelkezései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

 

„Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Sztv.) 10.§ (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37/B. § (1) bekezdés d) pontjában, 38. § (1) bekezdés c) pontjában és (9) bekezdésében, 43/B. § (1) és (3) bekezdésében, 45. § (2) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - a szociális biztonság megteremtése és megőrzése, az önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáinak, szervezetének, a jogosultság feltételeinek, érvényesítése garanciáinak meghatározása érdekében – az alábbi rendeletet alkotja.”

 

 

2. §.

 

R. 2. § (4) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

(4) Ha adott szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához e rendelet szerint kell benyújtani vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, illetve igazolást, akkor ezek tekintetében a jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

 

 

3. §.

 

R. 2. § (6) bekezdése hatályát veszti.

 

 

4. §.

 

R. 2. §-a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

 

„(8) A pénzbeli és természetbeni ellátások megállapításához szükséges kérelmet, nyilatkozatot és igazolást – amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - jelen rendelet 1., 2., 3., 4. és 5. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”

 

 

5. §

 

R. 3. § (4) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(4) A képviselő-testület saját hatásköréből a polgármesterre ruházza az alábbi hatásköreit:

- temetési segély,

- szociális otthoni beutalás elbírálása,

- rendkívüli átmeneti támogatás megállapítása.”

 

 

6. §.

 

R. 4. §-a rendelkezései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

 

„4. §

 

(1)   A pénzbeli ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedését követően történik. A nem rendszeres ellátások a határozatban megjelölt időpontban kerülnek kifizetésre. A pénzbeli ellátások kifizetése történhet az ügyfél folyószámlájára utalással, postai úton, illetőleg a Polgármesteri Hivatal Pénztárából készpénzben. A kifizetés módját az ellátást megállapító határozat tartalmazza.  

 

(2)    Az ellátások kifizetéséről pénzügyi nyilvántartást kell vezetni, valamint gondoskodni kell az ellátásokkal összefüggő járulékfizetési, pénzügyi elszámolási, és visszaigénylési feladatok végrehajtásáról.

 

(3)    Az Sztv-ben, az e rendeletben, illetőleg a kapcsolódó jogszabályokban meghatározott feltételek hiányában, vagy azok megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint kötelezni kell a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére, a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására, vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetében az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére (a továbbiakban együtt: megtérítés).

 

(4)    A (3) bekezdés szerinti megtérítést a Ptk. 232. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összegben kell visszafizetni. Kamat csak a szociális ellátás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele és az erről való tudomásszerzés közötti időtartamra számítható fel.

 

(5)    A megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét az Sztv. 17. § (5) bekezdésében foglaltak szerint a Képviselő-testület az önkormányzati hatáskörbe tartozó ellátások esetében egyedi esetben méltányosságból elengedheti, csökkentheti, vagy részletekben fizettetheti meg, amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné.

 

(6) A rendelet 5. §-a (1) bekezdésében megállapított ellátások felülvizsgálatára a Sztv. 25. §-a (4) – (5) bekezdésében foglaltak vonatkoznak.”  

 

 

7. §

 

R. az alábbi 9/A. §-sal és az azt megelőző alábbi alcímmel egészül ki:  

 

„Helyi lakásfenntartási támogatás

9/A. §

 

(1)           A 9. §-ban meghatározottakon túl – önálló ellátásként - lakásfenntartási támogatást kell megállapítani annak a – normatív lakásfenntartási támogatásra egyébként nem jogosult - szociálisan rászoruló személynek is, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-á. További feltétel, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20%-át elérje (továbbiakban: helyi lakásfenntartási támogatás).

 

(2) A helyi lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 200,- Ft.

 

(3)           A helyi lakásfenntartási támogatás esetében az elismert lakásnagyság:

      a)      egyszemélyes háztartás esetében 35 m2.

      b)      kétszemélyes háztartás esetében 45 m2”.

      c)      háromszemélyes háztartás esetében 55  m2.

      d)      négyszemélyes háztartás esetében 65 m2.

e)      öt, vagy annál több személyes háztartás esetében a d) pontban megjelölt lakásnagyság minden további személy után 5-5 m2-rel növelve,

      de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

 

(4) A helyi lakásfenntartási támogatásra való jogosultságot 1 év időtartamra kell megállapítani a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától. A megállapított lakásfenntartási támogatást havonta kell folyósítani. A kérelmeket évente két alkalommal, május 31-ig és október 31-ig lehet benyújtani.

 

(5)           Helyi lakásfenntartási támogatás esetén a lakásnagyságot hitelt érdemlő módon igazolni kell (pl. tulajdoni lap, használatba vételi engedély). Bérleti jogviszony igazolására bérleti szerződést, a megosztott lakáshasználat igazolására jogerős bírói határozatot is csatolni kell.

 

(6) A helyi lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege 2.500,- Ft.

(7) A helyi lakásfenntartási támogatás megállapítása a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatáskörébe tartozik.

 

 

8. §.

 

R. Átmeneti segélyt szabályozó 10. §-ának számozása 10/A. §-ra módosul 

 

 

9. §.

 

R. 10. § (1) bekezdés c) pont 2. – 3. alpontja, valamint 10. § (4) bekezdése hatályát veszti.

 

 

10. §.

 

R. Átmeneti segélyt szabályozó, jelen rendelet 8. §-a alapján számozásában módosított 10/A. § (3) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(3) Az átmeneti segély összege alkalmanként legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-áig terjedhet.”

 

 

11. §.

 

R. Átmeneti segélyt szabályozó, jelen rendelet 8. §-a alapján számozásában módosított 10/A. § (5), (7) és (12) bekezdése hatályát veszti.

 

 

12. §.

 

R. 11. § (3) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(3) Ha a polgármester a rendkívüli átmeneti támogatás megállapítja, a Képviselő-testületet a határozat egy példányával tájékoztatja.”

 

 

13. §.

 

R. 12. § (2) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(2) A családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 150 %-át, egyedül élő esetén ennek 200 %-át nem haladhatja meg.”

 

 

14. §.

 

R. 12. § (3) bekezdés c) és d) pontja hatályát veszti.

 

 

15. §.

 

R. 12. § (4) bekezdésének második mondata hatályát veszti.

 

 

16. §.

 

R. 12. § (7) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(7) A segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10%-nál, vagyis 15.000.-forintnál. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 150.000,- Ft.”

 

 

17. §.

 

R. 12. § (8) bekezdése hatályát veszti.

 

 

18. §.

 

R. 14. § (1) bekezdése rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„(1) Az Szt. 50. §. /3/ bekezdése alapján közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek

a)       a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 260 %-át, és

b)       a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 %-át eléri.”

 

 

19. §.

 

R. 15. §-a rendelkezései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

 

„15. §

 

„(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik. Ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt – az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve - törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével vagy – ha e tekintetben a bíróság cselekvőképességét nem korlátozta – önállóan terjesztheti elő. A kérelmet a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetőjénél, illetőleg a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani.

 

(2)    A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi jogviszony keletkezését
a)   a Képviselő-testületnek, illetőleg a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak átruházott hatáskörben elfogadott határozata,

b)   bírói ítélet

c)   a bíróság ideiglenes intézkedést tartalmazó végzése,

d)   átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek estében a gyámhivatal határozata,

c)   az intézményvezető intézkedése,

d)   az Sztv. 94/D. §-a szerinti megállapodás

hozza létre.

 

(3)    Az intézményben történő elhelyezésről, az ellátás igénybevételéről az intézményvezető írásban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

 

(4)    A személyes szolgáltatást nyújtó szociális ellátás igénybevételének megkezdésekor az Sztv. 94/B. §-ában foglaltak szerint az intézményvezető az ellátást igénybevevővel,  illetőleg törvényes képviselőjével megállapodást köt, kivéve ha az ellátás biztosítása bíróság kötelező intézeti elhelyezést kimondó döntésén alapul. Nem kell az ellátottal írásbeli megállapodást kötni családsegítés esetén. Az intézményvezető saját hatáskörében eljárva, házi segítségnyújtás, vagy bejáró szociális étkeztetés keretében biztosítja az ellátást.

 

(5)    Az intézményvezető az igények beérkezése sorrendjében gondoskodik az ellátást igénybe vevőkről.

 

(6)    Az intézmény vezetője az ellátást igénylő azonnali ellátásáról gondoskodik, ha annak helyzete, különösen életveszélyes állapota, a soron kívüli ellátást indokolja. Erre vonatkozó igényt a kérelemben fel kell tüntetni.

 

(7)    Az ellátás megszüntetése esetén az Sztv. 100-104. §-ait kell alkalmazni.”

 

 

20. §

 

R. 16. §-a az alábbi (11) bekezdéssel egészül ki:

 

„(11) Az intézményvezető egymást követő két alka­lommal megtagadhatja az étel kiadását, további esetben megszüntetheti az ellátást, ha az ellátásra jogosult

            a)     az együttélés alapvető szabályait nem tartja be, a közösségre nézve agresszív, fenyegető magatartást tanúsít;

            b)     a közegészségügyi-, járványügyi szabályokat nem tartja be.

        Erről az intézményveze­tőnek jegyzőkönyvet kell készíteni.”

 

 

21. §

 

R. 17. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

 

„(5) A házi segítségnyújtást az intézményvezető két alkalommal meg­tagadhatja, további esetben a jogviszonyt megszüntetheti, ha a segítségnyújtást kérő a szociális gondozót munká­jában akadályozza (a lakásba felhívás ellenére sem engedi be, a gondozó testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít). A házi segítségnyújtás megtagadásáról az intéz­ményvezetőnek jegyzőkönyvet kell készíteni.”

 

 

22.§

 

R. 18. §-a, és az azt megelőző alcím rendelkezései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„Családsegítés

18.§

 

(1)       Az Sztv. 64. §-ában megállapított családsegítési ellátást Délegyháza Község Önkormányzata Társulási formában látja el, melynek neve és címe: Dunavarsány Környéki Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat (2336 Dunavarsány Árpád u. 13.).

 

(2)   A Családsegítő Szolgálat az egyén, és családja számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.”

 

 

23. §.

 

R. 20. §-a az alábbi (11) bekezdéssel egészül ki:

 

„(11)      Az idősek klubja szolgáltatásait az intézményvezető két alkalommal megtagadhatja, további esetben a jogviszonyt megszünteti, ha az ellátott

              a) a közösségre nézve agresszív, fenyegető magatartást tanúsít, vagy ittas állapotban van;

              b)    a közösség sérelmére szabálysértést vagy bűncselekményt követett el,

              c) alapvető közegészségügyi- járványügyi szabályokat nem tart be.

         Az ellátás megtagadásáról az intézményvezetőnek jegyzőkönyvet kell készíteni.”

 


24. §

 

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

 

Délegyháza, 2010. január 18.

 

Dr. gr. Bethlen Istvánné

polgármester

dr. Kriston István

aljegyző

 

A rendelet kihirdetve:

Délegyháza, 2010. január 19

 

dr. Kriston István

aljegyző

 

 <- Vissza

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.