Riasztási és mozgósítási gyakorlat

 A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, melyben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vesz.

A gyakorlat célja, a katasztrófavédelmi szervek és hivatásos tűzoltóságok, a polgári védelmi szervezetek mozgósításának értesítésének gyakoroltatása, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A teljes gyakorlat három részből áll:

1.   A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete riasztja az igazgatóság, valamint a felügyelete alá tartozó hivatásos tűzoltóságok riasztható állományát. A megyén megalakul az operatív törzs, amely egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajt végre a helyi szervek, valamint a hivatásos tűzoltóságok bevonásával.

2. A következő fázisban a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.                                              A gyakorlás révén a lakosság megismerheti, s így a későbbiekben, akár egy valós helyzetben már felismeri a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

A riasztás során közzétett üzenetek csak egy lehetséges próbája egy valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, a szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak majd, és ezzel kapcsolatban öt közlemény fog majd elhangzani.

3.   A gyakorlat során a késő délutáni órákban, Pest megyében 25 helyszínen kerül kialakításra a polgári védelmi szervezetek megalakítási helye, ahová bevonásra kerülő 800 fő érkezését várják a helyi polgári védelmi kirendeltségek vezetői, akik a helyszínen polgári védelmi felkészítést tartanak.   

A késő délutáni, kora esti órákban a mozgósított erők egy része működésbe hozza a lakossági riasztó eszközöket, ami a szirénák morgatásával történik.

A gyakorlat kapcsán, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei szervezete közreműködésével önkéntes véradásra három helyszínen kerül sor, ahol a gyakorlatban mozgósított állomány, valamint a 18-60 év közötti lakosság adhat vért. Az erre kialakított helyszínek Pilisvörösváron (12-19 óra között a Művészetek Házában: Fő u. 127.), Vácon (16-18 óra között) és Kistarcsán (kb. 12.00 órától) lesznek felállítva.

Kérjük a lakosság türelmét, és a gyakorlat hatékony végrehajtása érdekében a műsorszóró csatornákon elhangzó közléseknek megfelelő feladatok végrehajtásában történő közreműködését.

A gyakorlatról a www.pest.katasztrofavedelem.hu weblapon is folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.