Délegyháza

Önkormányzat

Emlékezzünk mártírjainkra!

Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja. Ezen a napon emlékezünk meg a Pesten kivégzett miniszterelnökünkről, Batthyány Lajosról és a vértanúhalált halt tábornokokról. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly volt az a 13 honvédtábornok, akik hűek maradtak a független magyar kormánynak tett esküjükhöz.

Emlékezzünk a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, és babérkoszorú helyett bitófa, vagy enyhébb büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül.

A tizenhárom aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét, s ezen túl azt is, hogyan tudott egy eszme, Magyarország boldogulásába, fejlődésébe vetett hit szolgálatába állni német, rác, szerb, magyar és örmény, parasztivadék, egyszer polgár és gazdag arisztokrata - ahogyan Jókai írta: egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat .

Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, és a széttöredező magyar valóságban addig nyújtsuk egymás felé a kezünket, míg átér ideológiai vagy gazdasági törésvonalak szakadéka felett.

Arad gyertyái napjainkig világítanak, a hősök élete és halála ma is példaérték. 

Délegyháza Község Képviselő-testülete 18.30-tól megemlékezést tart a Szabadság téren a hősök emlékére, ahol mécsest gyújtunk tiszteletükre. 

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.