Délegyháza

Önkormányzat

Üdvözöllek Délegyháza fórumán!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden régi és új tagunknak jó fórumozást kívánunk!

Téma: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből?

Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 máj. 03 21:32 #1033

  • Péter az állat
  • Péter az állat profilkép
  • TÁVOL
  • Tapasztalt Fórumozó
  • Hozzászólások: 47
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 3
Tök jó! Nálunk megoldódni látszik az arzénos víz problémája, hiszen itt már alig jön arzénes víz a csapból. Igaz másmilyen sem.
Megkérdezném a hozzáértőket, hogy a ivóvizet izét amit szolgáltatni méltóztatnak, azt mekkora nyomáson kéne adniuk? Nekem talán 2 bar rémlik, ez a mostani meg úgy 0,2 lehet.
A probléma megoldásaként nem feltétlenül az aranyhal-cápa összefüggésre gondoltunk. :-/
Téma zárolva.

Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 máj. 01 20:16 #1017

  • acélszív
  • acélszív profilkép
  • TÁVOL
  • Újonc Fórumozó
  • Hozzászólások: 5
  • Karma: 1
Vízért mentünk a lányokkal már nem tartályból hanem a csapból engedte a vizet nekünk a "bácsi".Kérdeztem miért már jó a víz???Máshol még ki van rakva hogy nem iható...A válasz hogy víztisztító van felrakva a csapra megis néztük hasonló az itthoni víz szűrönkhöz.Az ára még olcsóbb mint a miénk és az csak a szennyeződést szűri meg...az arzén marad! Úgy tudom a legolcsóbb ami szűri az több százezer forint.Akkor tényleg felesleges vízért járni oda a falunak?????
Téma zárolva.

Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 máj. 01 15:52 #1016

  • Hany Istók
  • Hany Istók profilkép
Érdekes...

Fel sem tűnt csak egy ,a közkút vízét hordó szomszédom hívta fel a figyelmemet a kapunk előtt lévő közkúton tipikusan... "Délegyházi" módon kihelyezett,, "hivatalos" " félhivatalos" "nem hivatalos", isten tudja milyen minősítésű tace paora..

Hát megnéztem...

Legelső reakcióm egy nem kis mosoly volt...


Aztán végig gondoltam, hogy ha egy közszolgáltatást, közfeladatot végző cég és az azt felügyelő Délegyházi önkormányzat ilyen minősíthetetlen ,színvonaltalan, a lakosságot semmibe vevő, flegma, kutyarágta sajtpapírral hivatott tájékoztatn Délegyháza polgárait i a lakosság által vastagon megfizetett "ivóvíz" minőségéről...
Hát az koránt sem megmosolyogtató..

Figyelemre méltó a "hirdetmény" hivatalos megfogalmazása
Figyelemre méltó a " hirdetmény" esztétikai értéke
Figyelemre méltó a " hirdetmény" vízhatlan mivoltának biztosítása
Figyelemre méltó a "hirdetmény" helyesírási minősége és a hitelességet bizonyító egyedi jelek feltüntetése... gondolok itt a fogalmazványt megíró illető ujjlenyomatára, hiszen azon kívül a "hirdetményen" semmi de semmi olyan nem olvasható, mely a "hirdetmény" hivatalos voltára utalna..

Dátum... mikori vízminta eredmény haladta meg az egészségügyi határértéket , milyen mértékben etc, etc.. sorolhatnám a polgár által alapvetően elvárható információkat..

Ideje lenne önérzetre ébrednünk s amennyire választott nagyjaink tojják le az éppen érvényben lévő ,rájuk vonatkozó törvényi előírásokat. úgy nekünk.. az egész társadalmat éltető ,fenntartó állampolgároknak is önérzetre kellene ébredni és nem fizetni a sanyargató adókat...
telekadó, építményadó, teljesítményadó, iparűzési adó, s oldalakon keresztül sorolhatnám...
Ezen adók azon túl nem szolgálnak semmit, hogy néhány vagy néhány tucat megélhetési politikust és udvartartásukat versenysúlyra hízlalja..

Létezik egy társadalomjogi fogalom......

Polgári engedetlenség...

Voltunk már engedékenyek, éppen eleget,, Béláim... már ha polgároknak érzitek magatokat...


"Nem jó a víz!!!" olvasható az első sorban...
Három felkiáltó jellel...
Gondolom az egy felkiáltó jel lehet a még iható, a kettő ,a nem ajánlott , a három pedig a nem iható minősítés hivatali meghatározása..


No de olvassa csak el, ki akarja.. közkincsé teszem...
íme.


kepfeltoltes.hu/130501/D_legyh_zi___iv_v...kepfeltoltes.hu_.jpg


Még egy apró megjegyzés...

Kérném az engem oly nagy elánnal bíztató, szóban" támogató".... önálló véleménnyel bíró embereket írják meg ők nyilvánosan a véleményüket, mert én a magam véleményét közlöm...
Senki szószólója nem kívánok lenni

Tetszik tudni az élet olyan kakis, amennyire nem takarítjuk le róla.....

Tisztelettel: Kulcsár László
Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 2013 máj. 01 17:45 Írta: Hany Istók.
Téma zárolva.

Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 30 12:30 #1014

  • Stratos
  • Stratos profilkép
  • TÁVOL
  • Vérprofi Fórumozó
  • Hozzászólások: 165
  • Köszönetek: 40
  • Karma: 24
Ma ment levél dtv zrt-nek, ahogy azt a Tisztelt Polgármester Úr dr. Riebl Antal tanácsolta.

Tisztelt DTV Zrt!

1 Kérem, hogy a törvényi szabályozásnak megfelelően a honlapjukon szereplő módon és rendszerességgel végzett vízminőségi vizsgálatok Délegyházát érintő, akkreditált intézet által kiadott és aláírt a 2010, 2011,2012,2013 években készült mérési jegyzőkönyveit pdf formátumban részemre megküldeni szíveskedjen. (Ez ha jól számolom a havonta végzett vizsgálat szerint 40 db jegyzőkönyv + a minden tavasszal és ősszel elvégzett részletes vizsgálatok jegyzőkönyvei)

2 Ezen felül kérem intézkedjen arról, hogy a jegyzőkönyvek a dtv zrt hivatalos honlapján is elérhetőek legyenek.

3. Vizsgálja -e a DTV ZRT a törvényben előírt rendszerességgel a Délegyházán szolgáltatott ivóvíz arzén tartalmát, tekintettel a korábban mért magas arzéntartalomra és a megváltozott törvényi előírásokra?

4. A DTV Zrt. által Délegyháza területén szolgáltatott víz, ivóvíz minősítésű -e ? Volt -e olyan eset, hogy a szolgáltatott víz nem teljesítette az ivóvízre törvényben előírt paramétereket?

5. A 28 évre kötött koncessziós szerződésben a DTV Zrt kötelezettséget vállalt -e a szakszerű üzemeltetésre és a törvényben előírt ivóvíz minőségű víz szolgáltatására?

6. A DTV Zrt a koncessziós szerződési kötelezettségeit az ivóvíz szolgáltatás és a szennyvíz kezelés tekintetében minden esetben kifogástalanul ellátta -e ?

Részlet az Önök honlapjáról:

9. § (1) Az ivóvíz minőségére vonatkozó adatok nyilvánosak. Kérelemre a víz minőségéről az üzemeltető, a víz egészségre gyakorolt hatásáról pedig az ÁNTSZ városi vagy megyei intézete ad felvilágosítást. A műszaki-gazdasági célra történő adatkigyűjtés és értékelés a külön jogszabályban meghatározottak szerint térítésköteles. (201/2001. X.25. kormányrendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről)

A DTV Zrt. 35 kémiai vizsgálatot, 58 bakterológiai vizsgálatot, 5 mikroszkópos biológiai vizsgálatot végeztet el annak érdekében, hogy folyamatosan ellenőrizhesse az általa szolgáltatott ivóvíz minőségét Dunavarsányban, Délegyházán, Majosházán és Szigetszentmártonban. Ezen felül minden tavasszal és ősszel településenként 2-2 alkalommal összesen nyolc részletes vizsgálatot végez el az Érd és Térsége Víziközmű Kft. Környezetvédelmi Laboratóriuma a DTV Zrt. ivóvíz szolgáltatását igénybevevő négy községben. Az ellenőrzés részeként a hálózatról havonta végeztetünk kémiai bakteriológiai és mikroszkopikus biológiai vizsgálatokat. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is rendszeresen ellenőrzi.

Köszönettel
R. Csaba
Téma zárolva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: banditera

Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 14 20:16 #976

  • K László
  • K László profilkép
Látom Béláim nagy a baj,...

Vezéreteknek önálló. gondolata nincs felétek vízügyben... egy másik település Polgármesterének szakállas cikkével szúrja ki információéhségeteket..
Korrekt..

Más... de ez is vízügy...
Az imént jöttem be.. s gondoltam lezuhanyozom..( ha már inni nem illdomos a csapból kifolyó lőrét,) legalább a nap folyamán rámtelepedett kosztól szabedítson meg.. de mit ad isten... már a nyomással is gond van... a 6 méter magasan lévő padlástéri zuhanyból jött minden csak víz nem.....
Fene a jó dolgomat... kell nekem padlásteres lakásban élnem, nemigaz?
Falura városias építésű ház, egyébként is minek?

Na mindegy,,, lebattyogtam a lépcsőn a földszinten nagy nehezen sikerült a műtét...
De nem birtam ki és lementem a pincébe..

Kemény 1,1 Bar a vezetékben uralkodó nyomás 2013 ápr 14,- én este 19:45 kor..

Ha már arzénos a víz ,akkor legalább ne is legyen, nem igaz?
Egyébként is a francnak kell tisztálkodni naponta.. ?

Ez a " nyomás" a múlt évekre volt jellemző..
Állítólag történt valami nem kis összegbe kerülő beruházás...
mindenesetre sikeresnek tűnik..

Hátha majd megmagyarázza valami elit fizikus, hogy az 1,1 Bar az tulajdon képpen nem is 1,1 Bar
Vagy elromlott a műszer ami a pincémben található.. és egyébként is újfent csak a rosszindulat dől belőlem..
Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 2013 ápr. 15 07:02 Írta: K László.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 12 07:14 #968

  • Stratos
  • Stratos profilkép
  • TÁVOL
  • Vérprofi Fórumozó
  • Hozzászólások: 165
  • Köszönetek: 40
  • Karma: 24
Tisztelt Kovatslajos!

A DTV ZRT-vel Ön nem írt alá szerződést. Ön helyett írta alá az Önkormányzat és nem aprózta el, mindjárt 28 évre bebiztosította, hogy megfelelő profithoz jusson a cég amelyben egyébként rész tulajdonos az önkormányzat is (legalább is a dunavarsányi önk. biztosan) tehát betekintési joga biztosan van a cég működésébe.
Aztán meg minden évben szépen megszavazzák az emelést, függetlenül a szolgáltatás minőségétől, és az emberek terhelhetőségétől.
(jó legyünk igazságosak, most már hogy olvadozik a vaj fejükön és érzik a bajt tavaly nem elsőre szavazták meg az emelést)

Én azért nagyon kíváncsi lennék arra, milyen tételek vannak beállítva a DTV Zrt-nél költség oldalon, mert bizony a lényeg onnan derülne ki...

Az ivóvíz, hulladékszállítási szerződéseket mindenhol az Önkormányzatok kötik a szolgáltatóval, vagy megoldják saját feladatként.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 12 05:37 #967

  • kovatslajos
  • kovatslajos profilkép
  • TÁVOL
  • Újonc Fórumozó
  • Hozzászólások: 4
  • Karma: 0
azt hiszem értem a problémát, azonban: a fogyasztóknak - és jómagamnak is- a dtvzrt-val van szerződésünk, hogy kerül képbe az önkormányzat? szerintem probléma esetén a szerződő feleknek kellene egymással rendezni a vitás kérdéseket. Egészségügyi ismereteim alapján tudom az arzén hatásait, de az is tény, hogy csökkent az arzéntartalma a víznek, tehát mindenképpen kisebb az egészségügyi kockázat, mint esztendőkkel ezelőtt, sajnálatosan még nem éri el a törvényben előírtat, és az egészségügyileg kívánatosat, a nulla tartalmat.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 10 23:06 #963

  • boamada
  • boamada profilkép
  • TÁVOL
  • Kezdő Fórumozó
  • Hozzászólások: 25
  • Köszönetek: 2
  • Karma: 4
Tisztelt Polgármester Úr!

A közműves ivóvíz-ellátás közüzemi szolgáltatás, melyet a törvény az önkormányzat hatáskörébe utal. A Szolgáltatást végző köteles a viziközmű hálózatba bekötött ingatlan tulajdonosának, stb… ivóvizet szolgáltatni az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.
A Közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló jogszabályok alapján a szolgáltatók szolgáltatási kötelezettsége közműves ivóvíz szolgáltatás esetében az ingatlanokon beépített bekötési vízmérőnél …fejeződik be.

1. Kérem, szíveskedjenek feltenni az ivóvízzel kapcsolatos tájékoztatást a honlapra , amit a fórumozók közül a helyi választópolgárok a faluban a postaládáikba megkaptak. A kertváros is belterület, ott is fogyasztók vannak, minden állampolgár joga, hogy vezetékes ivóvízről tudja a tényeket.
2. MINT SZERZŐDÉSES PARTNER, AZ ÖNKORMÁNYZAT SZÍVESKEDJEN HALADÉKTALANUL INTÉZKEDNI A DTV ZRT FELÉ, hogy további késlekedés nélkül tegyen eleget a tájékoztatási kötelezettségének minden fogyasztója felé. A nem ivóvíz szolgáltatásra vonatkozó számlák sztorníroztatását és az ivóvízre kifizetett összegek visszafizettetéséről is szíveskedjenek intézkedni.
3. Kérem szíves tájékoztatását az ÁNTSZ 2013.04 havi álláspontjáról a vízminőséggel kapcsolatban.
4. Kérem továbbá a több, mint 5 hónapja feltett kérdésemre szíveskedjen válaszolni:
„Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem válaszát arra vonatkozóan, hogy ( főleg a bizonytalan határérték és vízminőség miatt ) a helyi előírások értelmében megtehetjük-e, hogy szabadon döntünk és leválunk a vízvezeték rendszerről?
( Úgy, hogy nem kérjük vissza a befizetett víz közmű fejlesztési hozzájárulást)
Amennyiben a helyi előírások módosítása szükséges , számíthatunk-e hatékony, sürgős támogatására, intézkedésére?”

Tisztelettel

Boross Adrienne
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 10 20:46 #962

  • Stratos
  • Stratos profilkép
  • TÁVOL
  • Vérprofi Fórumozó
  • Hozzászólások: 165
  • Köszönetek: 40
  • Karma: 24
Tisztelt Polgármester Úr!

Először is had köszönjem meg a tájékoztató szórólapokat a vízzel kapcsolatosan.

De ha emlékszik 2 hónapja ebben a topikban jeleztem, hogy talán jobb lett volna nem lemondani a honvédségi segítséget a lakosság egészséges ivóvízhez jutása érdekében!

Ön a szokásos kioktató stílusában előadta, hogy urai a helyzetnek.

Talán egy picit el kellene gondolkodni azon, hogy helyesen jártak- e el az ügyben.

Talán válaszolni kellene a hónapok óta nyitott kérdésekre az üggyel kapcsolatban. Ha önállóan nem megy, akkor legalább az állampolgárok kérésére!

Tehát újra felteszem a kérdéseket:

"Sem Délegyháza hivatalos honlapján sem a DTV ZRT honlapján nem találhatók a jogszabályban előírt rendszeres "ivó"vízminőségi vizsgálat jegyzőkönyvei.

A DTV ZRT honlapján kb 1 éves az utolsó mérési j.k. a délegyházi honlapon is csak a tavaly ősszel nagy nehezen kierőszakolt mérési jk van fenn.

Kérem Önöket, mint a DTV-vel szerződő és egyéb jogkörrel is rendelkező felet, hogy a mérési jegyzőkönyvek azonnali pótlását a szolgáltatótól követeljék meg!"

"Milyen vizet használ az Önkormányzattal szerződött vállalkozás aki a közétkeztetést végzi az Ovodában , Iskolában?"
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 10 19:07 #961

  • K László
  • K László profilkép
No Béláim!
Hirtelen meghaladta az egészségügyi határértéket a Délegyházi vezetékes víz arzén tartalma..
Ez volt olvasható a postaládába ma bedobott sajtpapíron..
A magam nevében már nem is emelnék szót...
De mivel rengetegen fejezték ki a felháborodásukat az ügyben, ezért már csak miattuk sem tarthatom meg a véleményemet.
Különös tekintettel arra, hogy az én véleményem megegyezik a felháborodott de felháborodásuknak (még) hangot adni nem merő polgártársaim az eljárás minősíthetetlen voltáról..

Nevezetesen...
Ez idáig településünk honlapján nem szerepel a lakosság figyelmének felhívása a tényre, hogy a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű...
Holott ezen a médián kellett volna a legelőször meglejennie..
(Személyes magán véleményemmel kiegészítve annak a települáést irányító személynek kinek munkaidőben személyeskedésre, cenzúrázásra akad ideje napjában többször is,, az szakíthatot volna pár percet a felhívás ,a honlapon történő elhelyezésére.. de ha ő maga nem is érzett késztetést ezen tevékenység ellátására, utasíthatott volna egyet a nem kevés, a hivatalban közpénzen( mind annyiunk, a település nagyjainak szimpátiáját élvező és azt nélkülözni hivatott lakói által fizetett közpénzen) ücsörgélő , köz alkalmazotti státusszal bíro beosztottjával..
Tekintettel arra, hogy a felhívás megírása még egy számítógépet alapvető szinten kezelni tudó embernek sem telett volna többe ,mint 10-15 perc..

Ezzel szemben jött a sajtpapír..
Rajta sem dátum sem az okmány hitelességét tanúsító személy beosztása illetve neve...
A hitelességet maga az önkormányzat vállalja egy macskakaparásnyi aláírással díszítve.. lehet, hogy maga a délegyházi önkormányzat írta alá?

Sérelmezték továbbá lakótársaim, az ivóvíz vételezésének idejét ,tekintettel arra, hogy vannak kik a vételezés idején szokásos munkájukat végzik.. tudni illik ilyenek is akadnak még kis hazánkban...

Arról már nem is ejtek szót, hogy egyes jeles, napokon .báli események alkalmával van kihangosítot lakossági tájékoztatás, szórakoztatás... ma ez sem történt meg.. ha nem tévedek, tévedünk..


Tipikusan délegyházi megoldás.

Kulcsár László
Utolsó szerkesztés: 2013 ápr. 10 20:44 Írta: K László.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 ápr. 02 11:14 #943

  • Stratos
  • Stratos profilkép
  • TÁVOL
  • Vérprofi Fórumozó
  • Hozzászólások: 165
  • Köszönetek: 40
  • Karma: 24
Tisztelt Polgármester Úr!

Sem Délegyháza hivatalos honlapján sem a DTV ZRT honlapján nem találhatók a jogszabályban előírt rendszeres "ivó"vízminőségi vizsgálat jegyzőkönyvei.

A DTV ZRT honlapján kb 1 éves az utolsó mérési j.k. a délegyházi honlapon is csak a tavaly ősszel nagy nehezen kierőszakolt mérési jk van fenn.

Kérem Önöket, mint a DTV-vel szerződő és egyéb jogkörrel is rendelkező felet, hogy a mérési jegyzőkönyvek azonnali pótlását a szolgáltatótól követeljék meg!

A település lakosságának joga van tudni, hogy a kifizetett méregdrága "nem ivóvíz" besorolású folyadék milyen egészségügyi kockázatokat hordoz.

Köszönettel
Révai Csaba
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 márc. 17 21:08 #910

  • Béla
  • Béla profilkép
Ordít a csend..
Dolgozik a sajtóreferens :sick:

Egy újabb "meglepetézés..."


Utolsó szerkesztés: 2013 márc. 17 21:12 Írta: Béla.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 márc. 16 11:41 #908

  • testepito
  • testepito profilkép
  • TÁVOL
  • Újonc Fórumozó
  • Hozzászólások: 3
  • Karma: 2
Egy régi HVG cikk ami segít megérteni miért olyan drága nálunk a víz és csatornadíj.


Bűz van babám

A magántőke bevonásával épült szennyvízkezelő immár hat éve okoz bűzt Dunavarsány környékén. A megoldást eleinte összefonódások, majd hosszas pereskedés akadályozta.

Ahogy a sivatagban sem túlságosan kifizetődő vállalkozás a homoktermelés, úgy az öntözéses gazdálkodás is veszteséget okozhat egy hagyományosan belvizes területen. Ez utóbbi történt Dunavarsányban és a környező öt településen, Áporkán, Délegyházán, Majosházán, Szigetszentmártonban és Taksonyban, ahol a kilencvenes évek közepén elhatározták, közösen építik ki a csatornahálózatot, méghozzá egy amerikai technológia alkalmazásával. A vízbázis szempontjából különösen érzékeny Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág mentén ideálisnak tűnt, hogy azzal a megoldással, amellyel az amerikai katonák az első Öböl-háború idején iható vizet tudtak előállítani a szennyvízből, Dunavarsányban mezőgazdasági területek öntözésére tegyék alkalmassá a befogadott szennyvizet.

A forráshiányos önkormányzatok számára csak egyetlen bökkenő volt: a finanszírozás. Először is fifikásan két részre bontották a több mint 3 milliárd forintos beruházást, mondván, könnyebben kapnak állami támogatást a későbbre ütemezett csatornahálózatra, ha már ott áll kihasználatlanul a szennyvíztelep. Számításuk bejött: miután a Hídépítő Zrt. fővállalkozásában elkészült a tisztítómű, nekiláthattak a 2,5 milliárd forintba kerülő csatornaberuházásnak is, amelynek 60 százalékát az állam állta. A maradékot pedig részben készpénzzel, részben a 725 millió forintos bankhitel készfizető kezességének a vállalásával pótolta a kivitelezési munkákat elnyerő Resonator Kft., amely a települések pénzszűkét kihasználva a résnyire nyitott ajtón szép lassan benyomult a térségbe.

Az elsősorban ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Resonator a kilencvenes évek második felében fogott piacszerzésbe az infrastrukturális beruházások területén. Így amikor 2001-ben az egymással összefogó önkormányzatok koncessziós pályázatot írtak ki a víziközművek működtetésére, a harmadik nekirugaszkodásra is egyedüli jelentkezőként a Resonator Kft., valamint szakmai múlttal rendelkező partnere, az osztrák evn wasser GmbH nyerte el a 28 évre szóló üzemeltetési szerződést. A Dunavarsány és Térsége Víziközműveit Üzemeltető Koncessziós Zrt. (DTV) két új részvényesének elvileg 1,15 milliárd forint koncessziós díjat kellett volna fizetnie az önkormányzatoknak, gyakorlatilag azonban a települések ezzel tudták le a Resonator Kft.-vel szemben fennálló tartozásukat, sőt a díj azonnali kifizetését azzal honorálták, hogy 180 millió forintot még nagyvonalúan el is engedtek. A koncesszor ugyanakkor vállalta, hogy minden évben 180 millió forint eszközhasználati díjat fizet az önkormányzatoknak, feltéve, hogy a csatornahálózatra való rákötés aránya megközelíti a 100 százalékot. A gáláns ajánlatnak azonban ára volt: a DTV országosan az egyik legmagasabb szolgáltatási díjat kasszírozza be, bár a köbméterenként mintegy 700 forintos csatorna-, illetve 300 forintos vízdíj nagyobb részét nem közvetlenül a lakosok, hanem normatív támogatásként az állam és az önkormányzatok fizetik meg.

A Resonator segítőkészsége azonban nem merült ki ennyiben: még javában épült a csatorna, amikor a vállalkozás felajánlotta Dunavarsánynak, hogy megelőlegezi azt a pénzt, amelyből az elővásárlásra jogosult önkormányzat megvehet egy állami földterületet, hogy 60 hektáros ipari parkot alakítson ki. A Resonator alig 50 millió forint befektetésével először - egy tulajdonában lévő cégen keresztül - kisebbségben alapította meg az önkormányzattal közös vállalkozást, a Dunavarsányi Ipari Park Kft.-t, tavaly december óta azonban már egyedüli tulajdonosa az ipari parknak.

A cég eddig mintegy 1 milliárd forintot ölt az ipari parkba, ami azonban villámgyorsan megtérült. A telkenkénti értékesítéséből egyetlen év alatt több mint 600 millió forint folyt be, miután sikerült az ipari parkba csábítani egy nagyágyút: a japán elektronikai cég, az Ibiden 25 milliárd forintos befektetése munkahelyeket teremtett, és jelentős summát hozott az 1,1 milliárd forint éves költségvetésű dunavarsányi önkormányzat konyhájára is, hiszen az idei évre tervezett 210 millió forint iparűzési adó többségét a japánok fizetik be.

Mivel a munka lehetősége a betelepülőket is vonzza, a Resonator 2001-ben beszállt az úgynevezett nyugati lakópark megvalósításába. A 10 hektáros területért 30 millió forintot fizetett, és ezzel a Resonator a 140 telek mintegy feléhez jutott hozzá, majd az önkormányzat által felvett 175 millió forintos kedvezményes közműfejlesztési hitelből magára vállalta az infrastruktúra kiépítését, a telkenként 3,5-4 millió forintos bevételből pedig visszafizette a hitel rá eső részét. "Egyre inkább kényszerbefektetőkké váltunk" - magyarázta a HVG kérdésére a térség iránti erős érdeklődést a Resonator tulajdonos-ügyvezető igazgatója, Szabó András.

Az udvari pénzügyi szolgáltató szerepét folytatva a Resonator ráadásként 120 millió forint kölcsönt ajánlott fel Dunavarsánynak a tornacsarnok befejezésére. A megállapodás lényege az volt, hogy amennyiben a törlesztés késedelmet szenvedne, akkor be kell számítani a Kiskungáz Zrt.-nek az önkormányzat tulajdonában lévő részvényeit. A Resonator ugyanis szemet vetett a környék nyolc településén működő gázszolgáltató társaságra, és sorra tette az ajánlatokat az önkormányzatoknak. Amelyik önkormányzat nem volt pénzszűkében, például Majosháza, az nem vállalta az üzletet, Dunavarsány viszont nem tudott másként fizetni, így a Resonator portfóliójának egyik első darabja a dunavarsányi pakett lett. A részvényfelvásárlás 2003 nyarán folytatódott, amikor a fizetésképtelenség szélére sodródott Kiskunlacháza a 76 millió forint névértékű Kiskungáz-papírokat 20 millió forintért adta el a Resonatornak, amely - vélhetően némi haszonnal - nyomban túladott az addigra már 65 százaléknyi részesedésén egy szakmai befektetőnek, a Dél-dunántúli Gázszolgáltató Zrt.-nek.

A Resonator és az önkormányzatok harmonikus kapcsolatának végül is a szennyvíztisztítóból áradó bűz vetett véget. A környék sajátos légszennyezését a kivitelezési hiányosságok mellett az okozta, hogy kevesebben kötöttek rá a csatornára, mint amennyire tervezték a hálózatot, így a mai napig nem érkezik be annyi szennyvíz a telepre, amennyi a rendszer gyorsabb körforgásához szükséges volna. Ezért a tisztító nem is kapott végleges vízjogi létesítési engedélyt, csupán próbaüzemben működhet(a mai napig is így működik). Ráadásul nem telepítettek annyi fát a környékre, amennyi a kiöntözött víz felszívásához kellene, a települések és az üzemeltető ugyanis nem tudnak dűlőre jutni, kinek a feladata az erdősítés. Így a szennyvíztisztítóban a vártnál sokkal több iszap keletkezik, a kilocsolt víz pedig elrohasztja az ott élő növényeket, ami mind-mind fokozza a szaghatást a környéken.

A problémákat mindaddig sikerült a szőnyeg alá söpörni, amíg a konstrukció motorjaként működő független dunavarsányi polgármester, Pálfy Márton volt hivatalban, őt azonban a 2002-es önkormányzati választáson leváltották, utódja, a szabaddemokrata Venczel Éva pedig már nem tudta - és nem is akarta - elfojtani a bűz által kiprovokált utcai tüntetést. Az ellentéteket csak fokozta, hogy 2003-ra a menesztett polgármester jegyzőjét, Ladjánszky Lászlót a DTV vezérigazgatójává nevezték ki, Pálfy Márton pedig az ipari park ügyvezetője lett. A politikai rivális, Venczel Éva 2005. április 1-jével végül is felmondta az előnytelennek ítélt koncessziós szerződést. A hatás nem maradt el: a Resonator pert indított a hat önkormányzat társulása ellen, a települések pedig egymásnak estek, két táborra szakadtak, és szintén perre mentek.

Az elmérgesedett hangulatban tavaly ősszel leváltották Venczel Évát, akit a fideszes Bóna Zoltán követett, a szag azonban megmaradt, sőt az elmúlt egy-két év esős időjárása miatt még a talajvíz is a szokásosnál magasabbra emelkedett. A pincéket elöntő víz miatt a helybéliek idén júniusban ismét a hatóságokhoz fordultak. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség szakemberei az augusztus 25-ei bejárás alapján úgy ítélték meg, hogy a talajvíz nem írható a szennyvíztisztító számlájára, azzal azonban egyetértettek, hogy indokolt lenne felülvizsgálni az öntözéses technológiát.

A patthelyzet és a közelgő újabb választás mindenesetre valamelyest mérsékelte az ellentéteket, egyelőre a perek is szünetelnek, és a DTV is hajlandónak mutatkozik a koncessziós szerződés módosítására. Ehhez persze bizonyára hozzájárult a hivatalban lévő és egyébként újraválasztására készülő dunavarsányi polgármester engedékenysége. Bóna Zoltán előterjesztésére a közgyűlés két tartózkodás mellett 12 igennel támogatta, hogy módosítsák a településszerkezeti tervet, és a jelenleg közparkként funkcionáló területen a Resonator Kft. sport- és szolgáltató központot építsen "a közérdek és az ott lakók érdekeinek megfelelően". A képviselőket az sem tántorította el a projekt támogatásától, hogy a szennyvíztisztítótól néhány száz méterre fekvő nyugati lakópark egyik öntudatos polgára a döntés előtti percekben a testületnek szögezte a kérdést: ha tényleg számít az ő érdeke, akkor miért nem kérdezték meg tőle, mit szeretne a lakóterületén.

SZABÓ YVETTE
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 márc. 16 11:01 #907

  • K.Ati
  • K.Ati profilkép
Tisztelt Béla (László)

A víz ügyében már csak azért sem szólok hozzá, mert nem kötöttem rá a rendszerre. Ez is tükrözi a véleményemet.
Abban is teljes mértékben igazat adok Önnek, hogy igenis a problémákat nyilvánosságra kell hozni. Én csak némelyek stílusával nem értek egyet.
Tudom, nem kötelező ezt olvasnom, de talán azért teszem, mert én is itt élek és érdekelnek az értelmes bejegyzések.
Téma zárolva.

Válasz: Arzénes vizet kapunk a vízvezetékből? 2013 márc. 16 10:49 #906

  • K.Ati
  • K.Ati profilkép
Kedves Czipriota!

Örülök, hogy ilyen hamar kiismert. Ön szerint csókos kocsmatöltelék vagyok. Hm, lehet.
Nem vitatkozom, már csak azért sem, mert ha lesüllyedek az Ön szintjére, biztos megver a rutinjával.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.278 másodperc

SJ Sticky Any Module

Széchenyi Terv Plusz logó

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Közadattár

ISO 14001

Környezetvédelem

Délegyháza környezetvédelmi programja

Copyright © 2013. All Rights Reserved.