Tisztelt Önkormányzat Jegyzője, Polgármestere!
Három napja tettem fel az alábbi kérdést:
" Most olvastam a hvg.hu-n, az arzénnel szennyezett vezetékes vízzel kapcsolatban, hogy Délegyháza, Dunavarsány szerepel a listában.
Nagyon megrémültem, én annak tudatában, hogy biztonságos, vezetékes vizet iszunk, adtam a gyerekeimnek, terhes lányomnak a csapvizet, továbbá egész nyáron azzal főztem.
Kérem, haladéktalan tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy milyen mértékű az arzén szennyezés a vezetékes vízben? Milyen óvó szabályokat kellene betartanunk?
Egyáltalán miért nem tájékoztattak bennünket erről?
A szolgáltató miért nem tüntette fel a borsos áru víz -és szennyvíz számlán a figyelmeztetést, hogy ne adjuk a vizet gyerekeknek , terhes anyáknak?
Mit tesz az Önkormányzat a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet
az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről előírásainak betartása érdekében?
Gyors válaszukat kérem!
tisztelettel
Egy nagyon aggódó anya és majdnem nagymama "
Választ eddig nem kaptam, de ismét Válaszukat kérem, ugyanis lányom és unokám ma vagy holnap hazamehetnek a kórházból.
Délegyházi lakosok, ismét felteszem a kérdést:
Szoptatós anya ihatja a csapvizet? Újszülött csecsemőnek tea , tápszer készíthető belőle?
Kérem a mérési eredményeket szíveskedjenek nyilvánosságra hozni, valamint tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy az Önkormányzat mit tesz a határérték feletti arzén ügyében!
„201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet
az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről
1. § (1) E rendelet hatálya - a (2)-(4) bekezdésben foglaltak kivételével - az emberi fogyasztásra szolgáló víz (a továbbiakban: ivóvíz) minőségi követelményeire és a vízminőség-ellenőrzés rendjére terjed ki.
(4)
Ha a (3) bekezdésben foglaltak átmenetileg nem teljesíthetők és az ivóvíz fogyasztása az emberi egészséget károsíthatja, a vízellátó rendszer üzemeltetője haladéktalanul köteles erről az érintett lakosságot és az érintett települési önkormányzato(ka)t tájékoztatni.
10. §(4) Az üzemeltető az általa végzett, illetve végeztetett valamennyi fogyasztásra szánt ivóvízre vonatkozó vizsgálat eredményét negyedévenként elektronikus úton megküldi az illetékes hatóságnak. Ha a vizsgálatok során az 1. számú melléklet A) és

részében meghatározott határértékeket meghaladó érték fordul elő vagy az 1. számú melléklet C), D), E) részében meghatározott jelző vízminőségi jellemzők (indikátor paraméterek) szennyezést jeleznek, illetve szennyezés veszélyével járó rendkívüli esemény fordul elő, a vízellátó rendszer üzemeltetője azonnal tájékoztatja az illetékes hatóságot annak érdekében, hogy az a 6. § (5) bekezdés szerinti intézkedést megtegye.
(6) Az üzemeltető a fogyasztókat és a helyi önkormányzato(ka)t, .... köteles
haladéktalanul tájékoztatni a 3. §-ban meghatározott határértékek bármelyikének túllépéséről, illetve szennyezés veszélyével járó rendkívüli eseményről azon eseteket kivéve, ha az ÁNTSZ illetékes intézetének állásfoglalása szerint a határértékektől való eltérés elhanyagolható. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a vízellátás korlátozásáról vagy betiltásáról, az átmeneti vízellátás módjáról és rendjéről, valamint a vízminőség-javításáról hozott intézkedésekre.
(
Ha a (4) bekezdés szerint a víz ivásra, főzésre való felhasználását meg kell tiltani, az üzemeltető köteles az érintettek számára ivóvizet biztosítani
a) palackos (tasakos stb.) ellátás esetén legalább 3 liter/fő/nap,
b) egyéb (pl. tartálykocsis) ellátás esetében 5 liter/fő/nap mennyiségben, a lakóépülettől számított 300 m-en belül.
(4) A 6. számú mellékletben felsorolt településeken az arzén, bór, fluorid és nitrit 1. számú melléklet

részében meghatározott határértékeit, valamint az ammónium 1. számú melléklet C) részében meghatározott határértékeit legfeljebb 2009. december 25-ig lehet alkalmazni.
6. számú melléklet a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelethez
A szolgáltatott ivóvíz vonatkozásában nyilvántartott minőségi kifogással érintett települések listája
Arzén (>0,01 mg/l)
Pest DÉLEGYHÁZA 2930 X
Pest DUNAVARSÁNY 6674 X
.
(9)41 A (

bekezdés szerinti vízszolgáltatás költségét a települési önkormányzat viseli, amennyiben az (5) bekezdés szerinti intézkedésre nem az üzemeltető jogellenes magatartása következtében került sor.
(9a)42 A (9) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben az arra kötelezett az átmeneti ivóvízellátásról - annak kiszállítással történő biztosításának kiváltása érdekében - átmeneti jelleggel telepített
szűrőberendezéssel gondoskodik, az átmeneti ivóvízellátáshoz szükséges berendezések üzemeltetésének önköltségi áron számított kiadásait a víziközmű tulajdonosa viseli. A víziközmű tulajdonosa e kiadásait a fogyasztóra nem háríthatja át.”
Boross Adrienne